Juster lukketiden

Hvorfor juster lukketiden

Du juster lukketiden for at bestemme hvilket udtryk dit billede skal have med hensyn til bevægelse.

Du kan b.la. vise om dit motiv er i bevægelse. Du kan fast fryse eller bestemme hvor meget af ”rumlyset” der skal kunne ses i dit billede. F.eks. hvis du skal fotografere en sportsudøver i løb vælger du at juster lukketid til en hurtig lukkehastighed f.eks 1/2000 sek. Du vil sikkert opdage at jo hurtiger en lukketid du vælger, desto mere lys skal det til for at exponere dit billede korekt. Du kan her øge ISO indstillingen til en mere lysfølgsom indstilling. Du kan evt, følge sportsudøveren i sammen hastighed som løberen løber. Herved opnår du at trække baggrunden uskarp. Ønsker du at kunne ser at løberen er i bevægelse kan ud vælge at juster lukketiden til en langsommere lukkehastighed f.eks. 1/250 sek. herved opnår du at noget af løberen, er det jeg kalder bevægelses uskarp.

S, Tv eller Bulb

Hvis du exponere dit billede med en lang lukketid bliver dit billede lysere, men afhængig af blæde, og iso indstillinger. Exponere du dit billede med en kort lukketid bliver dit billede mørkere, men også det afhængig af blæde, og iso indstillinger.

De fleste kamera har en lukketids indstilling fra 1/4000 – 30 sekunder, har du brug for at juster lukketiden til mere en 30 sek. skal bruger du “Bulb”, funktionen, her kan du juster lukketiden til extreme lange lukketider f.eks. til fotografering af lyn. Stiller du funktionshjulet på kameraet på S/ Tv har du kontrol på hviken lukketid du vil exponere dit billede med, kameraet styrer blænde indstillingen. Stiller du funktionshjulet på M, skal du både styre lukketiden og blænden helt manuelt. Her i linket kan du lege med at juster lukketiden, og se hvilken betydning det har for dit billede.

Flash fotografering

At fotografere med flash/ blitz lys kan være en svær disiplin at kaste sig ud i. Jeg har den filosofi, bruger jeg flash må det ikke kunne se.  Mit lys skal virke så naturligt som muligt. Før i tiden kunne du kun fotografere med flash på en lukketids indstilling på 1/125 eller her under. Men nu til dags er det muligt at exponere på lang hurtiger lukkehastigheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *