ISO

Før den digitale tid, købte du som fotograf en film f.eks. 400 ISO som er et udtryk for hvor følsom filmen er over for lys, læs mere på denne kilde https://da.wikipedia.org/wiki/ISO_(filmf%C3%B8lsomhed).

I dag indstiller du det blot på dit kamera hvilken, følsomhed du ønsker, men lige som på film har det en konsekvent for din optageles når du ændre på ISO en. Billeder eksponeret på analog film med en høj ISO f.eks. på 1600 ISO vil blive mere kornet end et billede som er eksponeret på f.eks. 100 ISO.

Når du ændre ISO indstillingen på dit digitale kamera, og øger Iso følsomheden fra 100 ISO til 1600 ISO vil du få mere støj på dit billede. Hvad der sker, har jeg illustreret med illustrationen her under.


Nu forstiller du/I at kaffe i stedet er lys og kopperne er CCDén eller CMOS sensoren i dit/jeres kamera. For kunne tage et billede skal du/I bruge noget lys og fylde det ind på sensoren i kameraet. Desto mere lys du fylder på sensorerne desto mindre støj får du i billedet. Se feltet under kopperne som illustrere bunden på kopperne eller bunden på sensorerne, her ses det at der er mere støj i felter eksponeret med 1600 ISO, end med 400 ISO og feltet med 100 ISO ses ingen støj.
Jeg har Sammenlignet kaffen med lys, derfor 3 kaffekopper. I den 1. kop har jeg hældt en lille slat kaffe i og derfor kan du/I se bunden af koppen. Kop nr. 2 fylder jeg lidt mere kaffe i, og nu vil bunden være svære at se i forhold til kop nr. Den 3. kop fylder jeg helt med kaffe og derfor kan Du/I ikke se bunden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *