Blænde har indflydelse på dybdeskarphed

Blænde har indflydelse på dybdeskarphed, blændering

En blænde = en pupil

Blænden er ligesom vores øje. Når det er mørk udvider vores pupillerne sig og modsat trækker de sig sammen jo mere lys vi møder. Når vi ændre på blænden har det betydning for hvor meget lys vi lukke igennem vores objektiv. Blænde har indflydelse på dybdeskarphed. Blænde rækken i hele blænde trin er:

Blænde rækken

f1, f1.4, f2, f2.8, f4, f5.6, f8, f11, f16, f22, f32

F.eks. hvis vi ændre blænde indstillingen fra f2,8 til f2 lukke vi den dobbelt mænget lys igennem objektivet eller ændre vi til blænde indstillingen til f1,4 så er det 4 gange så meget lys vi lukke igennem objektivet. Hvis du vælger indstillingen A eller AV på kameraet funktionshjul har du kontrol over blænden og kameraet styre lukketiden.

Blænde har indflydelse på dybdeskarphed

Hvorfor er det at blænde har indflydelse på dybdeskarphed. Det er fordi, når vi ændre på blænden, ændre vi også dybden i vores billede også kaldet dybdeskarpheden, ved blænde f1 har vi en meget lille dybdeskarphed. Det vil sige, det vi har stillet skarpt på er skarpt,  med resten vil være meget defust. Der i mod hvis vi stiller blænden på f16. Så vil vi få en stor dybdeskarphed, så det vi har fokuseret på vil naturligvis være skarpt. Det som ligger foran og bagved vil også være skarpt afhængning  af afstanden til motivet, valg af objektiv. Jeg bruger ofte en står blænde åbning på mine portrætter for at gøre baggrunden slørret. Hvis der er tale om gruppebilleder med flere personer tager jeg billedet med en lille blænde åbning for at opnå en stor dybdeskarhed. Husk på at blænde har indflydelse på dybdeskarphed, både foran og bag focuspunktet.

Selv har jeg haft stor glæde af dette link som viser hvad der sker når du ændre på blænde indstillingen og valg af objektiv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *